Hogyan deríthetjük ki, hogy melyik ételre vagyunk allergiásak?

960
HOZZÁSZÓLÁS:

Az allergiánkat okozó ételek azonosítása olykor elég nehéz. Néha nyilvánvaló, hogetelallergia2y mely ételek fogyasztását kell kerülnünk, máskor hosszas detektívmunkát igényel a bűnös felderítése. A következő teszt segítségével azonosíthatja a gyanús ételeket vagy ételcsoportokat.

Allergiát okozó ételek kiszűrése

Cikk hirdetés 8.

Jegyezzük le válaszainkat az alábbi kérdésere:

  1. Sorolja fel azokat az ételeket, italokat, amelyeket nehezen emészt, vagy amelyek allergiás reakciót (szederjes foltokat a bőrön, remegést, kimerültséget, zaklatottságot vagy más tünetet) váltanak ki.
  2. Sorolja fel azokat az ételeket, italokat, amelyeket napjában legalább egy ízben (vagy majdnem mindennap) fogyaszt.
  3. Sorolja fel azokat az ételeket, italokat, amelyek nélkül nehezen tudná elképzelni az életét.
  4. Sorolja fel azokat az ételeket, amelyeket időnként nagyon erősen megkíván.
  5. Ha szokott étkezések között rágcsálni, melyek azok az ételek és italok, amelyeket ilyenkor fogyaszt? Készítsen felsorolást.
  6. Ha van olyan étel vagy ital, amelyekre az utóbbi időben kapott rá, ezeket is sorolja fel.
  7. Olvassa el az alábbi listát, és húzza alá kétszer azokat az ételeket, amelyeket naponta legalább egyszer fogyaszt, és húzza egyszer alá azokat, amelyek meglehetős rendszerességgel, mondjuk legalább heti három alkalommal szerepelnek az étrendjén: kenyér; tej; burgonya; hal; nádcukor és termékei; tejbedara vagy rizskása; kolbász és más tartósított húsféle; sajt; kávé; rizs; sertéshús; földimogyoró; gabonafélék; margarin; cékla vagy répacukor; tea; joghurt; szójatermékek; marhahús; csirkehús; alkoholos italok; sütemény; kekszek; narancs vagy más citrusgyümölcs; tojás; csokoládé; bárányhús; mesterséges édesítőszerek; üdítőitalok; főtt tészták.

Pulzusvizsgálat

Bármely aláhúzott ételt írjuk az 1—6. kérdések alapján összeállított általános listához. A kétszer aláhúzottakat írjuk fel kétszer. Jegyezzük fel külön azokat az ételeket, amelyek a kérdésekre válaszolva egynél többször kerülnek a listára. Ezek a leggyanúsabb ételek, amelyek között ,,pulzusszámlálással” próbáljuk megtalálni az allergiás reakció okozóját.

Mit kell tehát tenni, hogy megtaláljuk azokat az ételeket és anyagokat, amelyekre érzékenyek vagyunk? A legegyszerűbb módszer Dr. Coca pulzusvizsgálata.

Az ember megtanulja a pulzusszámlálást, és legalább egy héten át feljegyzi pulzusszámát ébredéskor, közvetlenül minden étkezés előtt és félórával utána, és utoljára lefekvés előtt. Ha pulzusszám mindig 84 alatt marad, akkor valószínűleg nincsen szó allergiáról.

Ha azonban percenként hatnál nagyobb eltérés van fölfelé vagy lefelé, akkor valószínűleg allergiával van dolgunk. Az allergizáló élelmiszerre vonatkozó gyanúnkat a következőképpen ellenőrizhetjük pulzusvizsgálattal: hagyjunk ki egy esti étkezést, a következő napon ébredéskor mérjük meg pulzusszámunkat, majd együnk vagy igyunk egy keveset a gyanúsított élelmiszerből.

Ezt követően számoljuk pulzusunkat kb. egy órán át. Ha a pulzusszám hirtelen percenként több mint hattal emelkedik vagy egyéb tüneteket észlelünk magunkon, akkor a teszt pozitív. Ezt végigcsinálhatjuk minden gyanús élelmiszerrel, s így megállapíthatjuk, hogy melyeket kell kerülnünk addig, míg az allergia alapvető okát megszüntetjük.

Sajnos előfordul, hogy néha a reakció késleltetett, s csak tizenkét óra múlva vagy még később jelentkezik. Más tényezők, pl. érzelmi állapot, esetleg alacsony vércukorszint, tovább bonyolíthatják a helyzetet, így a nyomozás nem feltétlenül egyszerű. Megpróbálhatjuk azt is, hogy valamelyik könnyen azonosítható gyanús ételt próbaidőre, néhány hétig kiiktatjuk étrendünkből.

Elhagyhatjuk pl. az összes gluténtartalmú tápanyagot (búzát, zabot, árpát, rozst), és megfigyeljük, mi történik a tünetekkel. Megkíséreljük ugyanezt a tejtermékek vagy a halfélék elhagyásával is. Ez a módszer leginkább vaktában tapogatózik, de gyakran hatásos, különösen, amikor minden tejterméktől tartózkodik az ember. A nyugati országok diétás boltjaiban ma már sokféle glutén- és tejmentes élelmiszer kapható. Az allergiás tüneteket vagy a pulzusszámot növelő tápanyagok elhagyása az étrendből mindenképpen mérsékli a tüneteket és megkönnyíti az életet.

A reakciót vagy a pulzusszám-növekedést előidéző tápanyagok elhagyását követően meg kell vizsgálni, hogy jelentősen javult-e egészségi állapotunk és/vagy a tüneteink. Persze a tünetek akár meg sem jelennek, ha nincs éppen a szénanáthának kedvező évszak, de a pulzusreakciót okozó, ingerlő táplálék megvonása akkor is csökkenti azt a szervezetre nehezedő stresszt, ami a szénanátha időszakában allergiás tünetekben nyilvánulna meg.

960
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

3455
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]